Abric sau masina de rindeluit la grosime mai intai?

„Ce ar trebuie sa cumpar mai intai: abric sau masina de rindeluit la grosime?” – aceasta este intrebarea care mi-a fost adresata de-a lungul anilor de catre tamplarii incepatori sau persoanele care au facut un hobby din prelucrarea lemnului.

Majoritatea tamplarilor stiu ca intr-un atelier de prelucrare a lemnului este nevoie atat de abric, cat si de masina de rindeluit la grosime pentru a prelucra corespunzator piesele din lemn.

Masina de rindeluit, abric, este utilizata pentru a obtine o fata plana a piesei de prelucrat, precum si pentru a indrepta marginile piesei (cu ajutorul paralelei reglabile la unghi), iar masina de degrosat, masina de rindeluit la grosime, este utilizata pentru a obtine cealalta fata a piesei de prelucrat perfect plana si paralela cu prima.

Deoarece aceste masini de prelucrat lemn sunt destul de scumpe, nu este o surpriza ca multi tamplari nu isi permit sa le achizitioneze pe rand.

In acest caz, este foarte important sa alegeti corect care sa fie prima masina pe care o veti achizitiona in functie de cat de utila este ea pentru dumneavoastra si sa nu o utilizati ca piesa de mobilier in atelier.

Asa ca revenim la intrebarea „Ce ar trebuie sa cumpar mai intai: abric sau masina de rindeluit la grosime?”.

Raspunsul la aceasta intrebare este destul de simplu: „Alegeti in functie de care echipament va este mai util!”.

De ce? Este foarte simplu: desi aceste masini de prelucrat lemn, abric si masina de rindeluit la grosime, fac cam acelasi lucru este sunt diferite.

  • Masina de rindeluit, abric, este utilizata pentru a obtine o fata plana a piesei de prelucrat, precum si pentru a indrepta marginile piesei (cu ajutorul paralelei reglabile la unghi).
  • Masina de degrosat, masina de rindeluit la grosime, este utilizata pentru a obtine cealalta fata a piesei de prelucrat perfect plana si paralela cu prima.

Desi aceste diferente par nesemnificative, diferentele practice sunt foarte mari.

Daca cu ajutorul unui abric puteti rindelui o piesa din lemn si sa obtineti o margine sau o fata plana relativ simplu, incercati sa intoarceti piesa de prelucrat si sa indreptati cealalta fata si sa o obtineti astfel incat sa fie perfect paralela cu prima.Abric- mod de lucru

Va va trebui un timp indelungat si un volum ridicat de munca pentru a o realiza deoarece o masina abric nu este conceputa pentru a efectua o astfel de operatiune.

Pentru a efectua aceasta sarcina trebuie sa utilizati o masina de rindeluit la grosime.Masina de rindeluit la grosime - mod de lucru

Datorita constructiei sale, o masina de degrosat (denumita de tamplari si „grosime lemn”), este utilizata special concepuat pentru a obtine, cu ajutorul mesei, rolelor de avans si tamburului taietor, o grosime uniforma a piesei de prelucrat.

In cazul acestei masini problema intervine atunci cand trebuie sa indreptati o piesa de prelucrat care nu are o fata dreapta.

In acest caz, utilizarea unei masini pentru rindeluit la grosime nu va va oferi rezultatele dorite, piesa facand un arc de cerc pe lungimea ei, desi va avea aceeasi grosime.

In acest caz, probabil va veti spune „Deci trebuie sa cumpar un abric si o masina de rindeluit la grosime?”.

O solutie la problema dumneavoastra poate fi achizitia unei masini combinate abric cu grosime, dar si aceasta este, de obicei, mai scumpa decat o masina cu o singura operatiune.Masina abric cu grosime

Trebuie deci sa alegeti care masina va este mai utila dintre abric si masina de rindeluit la grosime si sa o achizionati mai intai.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*