Ferastraie panglica banzic – reguli de siguranta

Utilizarea in conditii de siguranta a ferastraielor panglica tip banzic presupune respectarea unor norme generale de siguranta.Ferastrau panglica banzic

Acestea sunt:

 1. Cititi cu atentie intregul manual de operare pentru fiecare model de banzic in parte.
 2. Pastrati-va atentia la locul de lucru.
 3. Se recomanda ca nici un banzic sa nu fie modificat sau utilizat pentru alte aplicatii decat cele pentru care a fost proiectat.
 4. Cititi cu atentie intregul manual de utilizare si invatati aplicatiile pentru care este proiectat modelul de banzic si limitele acestuia.

Nu fortati utilajul sa faca un lucru pentru care nu a fost proiectat.

 1. Pastrati zona de lucru curata. Pentru a reduce vatamarile, evitati dezordinea in zona de lucru. Pastrati podeaua curata fara urme de ulei si resturi de lemn.

Spatiul din jurul ferastraului banzic trebuie sa fie liber si bine intretinut (pierderile de material trebuie indepartate regulat).

 1. Evitati mediile periculoase. Nu utilizati scule electrice in umezeala sau in locatii umede.

Pastrati zona de lucru bine luminata, nu folositi ferastraiele banzic in mediu exploziv (in jurul vopselelor sau lichidelor inflamabile).

 1. Pastrati copii departe de zona de lucru. Toti vizitatori trebuie sa pastreze o distanta mare de zona de lucru, in special atunci cand se lucreaza.
 2. Tineti atelierul incuiat, pentru a evita accesul copiilor. Inchideti cu un lacat atelierul iar cheia puneti-o intr-un loc sigur.
 3. Purtati imbracaminte adecvata. Evitati haine sau bijuterii care ar putea sa va faca miscarea mai grea. Utilizati casti de protectie pentru par, pentru al acoperi in cazul in care acesta este lung.
 4. Folositi mereu ochelarii de protectie. De asemenea utilizati si masca de praf, daca operatiunea de taiere include mult praf.

Ochelari trebuie echipati cu lentile rezistente la impact, pentru a asigura siguranta maxima a operatorului.

 1. Atentie la riscurile de electrocutare. Atunci cand lucrati cu ferastraie banzic puternice evitati contactul cu obiectele care au impamantare (conducte, radiatoare etc.).
 2. Nu folositi ferastraie panglica bazic atunci cand sunteti obosit sau sub influenta alcoolului sau a drogurilor.
 3. Deconectati ferastraul banzic inainte de repararea sau schimbarea accesoriilor, de exemplu a panzei panglica.
 4. Evitati pornirea neintentionata a ferastraului. Asigurati-va ca ferastraul banzic este oprit inainte de a-l racorda la reteaua de alimentare cu energie electrica.
 5. Nu lasati niciodata sculele pornite si nesupravegheate. Opriti ferastraul banzic si deconectati-l de la reteaua de alimentare electrica intre 2 operatiuni.

Nu parasiti ferastraul pana cand nu se opreste complet.

 1. Nu incercati sa mutati ferastraul banzic fara deconacta cablul de alimentare de la priza.

Se recomanda pozitionarea cablului de alimentare departe de surse de caldura, ulei sau muchii ascutite.

Daca acesta este deteriorat se recomanda ca schimbarea acestuia sa fie efectuata de catre o persoana autorizata.

 1. Verificati partile deteriorate. Inainte de a continua utilizarea ferastraului banzic, ar trebui verificata cu atentie pentru a stabili ca va functiona in mod corect si va indeplini toate functiile sale.

Verificati alinierea partii in miscare, cu caracter obligatoriu de mutare a pieselor de montaj precum si orice alte conditii care ar putea afecta functionarea sa.

Orice parte a ferastraului care este defecta, trebuie sa fie corect reparata sau inlocuita de catre un centru de servicii autorizat.

 1. Se recomanda utilizarea oricarui ferastrau banzic cu partile de protectie standard si nu fara acestea.
 2. Mentineti sculele cu grija. Mentineti sculele ascutite si curate pentru o mai buna si mai sigura performanta. Urmati instructiunile pentru ungerea si schimbarea pieselor.
 3. Se recomanda utilizarea accesoriilor originale. Realizarea unor improvizatii poate conduce la aparitia de accidente sau functionari anormale.
 4. Verificati daca cheile de ajustare sunt indepartate de pe ferastraul banzic inainte ca aceasta sa fie pornit.
 5. Utilizarea corecta a tuturor accesoriilor ferastraului banzic (ca de exemplu, sistemul de exhaustare) si intretinerea corecta a acestuia (curatarea si ungerea partilor componente) asigura un control rezonabil al debitului sonor.
 6. Se recomanda pregatirea in prealabil a personalului care va deservi un ferastrau banzic, in special:Ferastaru panglica banzic - dispozitiv de avans
 • Principiile de functionare ale echipamentului, inclusiv corecta utilizare si ajustare a pieselor de lucru;
 • Modul de manevrare a piesei de lucru in conditii de siguranta;
 • Obligativitatea utilizarii echipamentelor de protectie pentru ochi si urechi;
 • Rolul rotii de pe masa fierastraului este de a suportul benzii atunci cand aceasta taie materialul. Aceasta trebuie pozitionata spre spatele fierastraului atunci cand banda este intinsa si fixata;
 • Sa ajusteze suportul benzii cat mai aproape de piesa de lucru posibil;
 • Pentru taierea dreapta trebuie sa:
  • Se utilizeze un ghidaj paralel pentru a impiedica piesa sa se rasuceasca;
  • Sa se utilizeze un suport de impingere a materialului atunci cand piesa de lucru este foarte aproape de banda taietoare a ferastraului banzic;
  • Sa se utilizeze un dispozitiv de avans, daca este posibil, pentru a creste productivitatea ferastraului banzic;
  • In cazul in care apare un blocaj, se opreste ferastraul, se scoate piesa si se reporneste echipamentul;
  • Materialul de lucru si piesele finite sa fie asezate aproape de personalul care deserveste ferastraul panglica banzic.
 1. Pastrati-va echilibrul in timpul utilizarii ferastraielor banzic.
 2. Nu fortati ferastraiele banzic. Acestea trebuie utilizate doar pentru operatiunile pentru care au fost proiectate.
 3. Se recomanda ca verificarea si repararea ferastraielor banzic (daca este cazul) sa fie realizata de personal calificat.

Respectarea normelor privind exploatarea in conditii de siguranta a ferastraielor panglica banzic va asigura utilizarea si exploatarea sigura a acestor echipamente pe o perioada indelungata de timp.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*