Freze de copiat – cateva consideratii

Masinile-unelte freze de copiat sunt echipamente utilizate in etapa de prelucrare secundara a lemnului.

Exceptand masinile de copiere a diferitelor piese cu CNC, copierea diferitelor piese reprezentand figuri, imagini, texte, poate fi realizata prin frezare cu ajutorul unor masini denumite freze de copiat.

Masinile de tip freze de copiat asigura copierea pieselor prin mutarea unui cap frezor prin metoda „punct cu punct”.freze de copiat - utilizare

Dupa unii specialisti prin freze de copiat se denumesc masinile-unelte destinate pentru frezarea profilelor (prin punctare) sau contururilor (frezare tridimensionala) in piese de prelucrat confectionate din diferite materiale, cu ajuutorul unei freze taietoare.

Freza taietoare reproduce pe suprafata piesei de prelucrat forma sau conturul dupa o matrita.

Tipuri de freze de copiat

In ceea ce priveste modelele de freze de copiat de pe piata de profil, cele mai intalnite categorii de astfel de echipamente sunt: masini de frezat colturi rotunde, masini de frezat canturi si masini de copiat tip pantograf.

Modelele de masini de frezat colturi sunt freze de copiat utilizate pentru aplicatii de rotunjire a colturilor pieselor de prelucrat.

Aceste masini de frezat sunt prevazute de regula cu doua unitati frezare asigurand rotunjirea ambelor parti ale piesei de prelucrat la o singura trecere.freze de copiat - masina de frezat colturi

Modelele de masini de frezat canturi sunt freze de copiat utilizate pentru frezarea marginilor pieselor din prefabricate, inclusiv pentru frezarea surplusului de cant palicate cu masinile de cant.

Aceste masini sunt freze de copiat datorita principiului lort de functionare, respectiv copiind o margine pe cealalta fata a piesei de prelucrat.freze de copiat - masina de frezat canturi

Masinile pantograf sunt freze de copiat care permit realizarea de sculpturi prin copierea figurilor, a imaginilor si diferitelor inscrisrui in materiale precum lemnul, metale, piatra, palstic si alte materiale solide.

Aceste masini functioneaza prin copierea „punct cu punct” a unei matrite cu ajutorul unui palpator si a unui cap frezor care se deplaseaza pe toate axele.freze de copiat - pantograf

In aceasta categorie se regasesc modele de freze de copiat care pot lucra pe mai multe axe, de exemplu pot realiza patru copii ale matritei in acelasi timp.

Unele modele de pantografe pot necesita inceperea copierii cu freze cu diametre mari si trecerea graduala la freze cu diametre mai mici (o data cu reducerea materialului ce trebuie indepartat), iar alte modele pot prelucra direct cu diametre mici.

Diferitele modele de freze de copiat au aplicabilitate diferita dar acelasi principiu de functionare si au o arie relativ retransa de utilizare, fiind masini-unelte specializate.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*