Transpalet manual versus transpalet electric

In alegerea unui transpalet trebuie avute in vedere numeroase aspecte pe care voi incerca sa le detaliez in acest articol.

Diferitele companii de transporturi de marfuri, depozitele de marfuri, marile magazine etc. au nevoi diferite atunci cand discutam despre transpaleti.

Unii dintre acesti utilizatori sunt interesati de viteza, manevrabilitate, capacitatea de incarcare si usurinta in utilizare a unui transpalet, in vreme ce altii prefera un echipament mai putin sofisticat care sa realizeze aplicatiile de transport a sarcinilor si care sa nu presupuna costuri ridicate de intretinere si inlocuire.

Din fericire, pe piata de profil, exista numeroase variante in alegerea unui transpalet, atat cu actionare manuala, cat si electrica.

Factori ce trebuie avuti in vedere in alegerea unui transpalet

Atunci cand se compara un transpalet manual cu un transpalet electric este foarte simplu de sesizat diferentele dintre acestea.

Inainte de a va decide asupra tipului de transpalet potrivit pentru aplicatia dumneavoastra, trebuie sa aveti in vedere urmatorii factori:

 • Cat de mare este incinta in care va fi utilizat transpaletul?

Ca si regula generala, spatiile mari vor necesita utilizarea unui transpalet electric.

Acesta este preferat deoarece mutarea sarcinilor pe distante mari cu ajutorul unui transpalet manual poate fi extrem de solicitanta pentru operator.

De asemenea, in spatiile reduse ca dimensiuni, utilizarea unui transpalet electric nu este cea mai fericita optiune deoarece acesta poate necesita un spatiu de manevrare mai mare comparativ cu modelele actionate manual.

 • Care sunt necesitatile dumneavoastra in ceea ce priveste transpaletul?

Modelele de transpaleti electrici sunt, de regula, specializati pentru ridicarea cu usurinta si mutarea sarcinilor cu inlatime ridicata.

 • Doriti sa economisiti bani acum sau in viitor?

Achizitia unui transpalet electric reprezinta o investitie ce nu poate fi amortizata, de multe ori, decat pe perioada a cativa ani.

In acelasi timp, trebuie sa aveti in vedere costurile cu personalul, costurile cu potentiale lucrari complicate de intretinere si costul unei posibile avarieri a unui echipament mai scump.

De asemenea, trebuie sa aveti in vedere riscurile implicate de eventualele pericole ce pot aparea ca urmare a faptului ca veti avea mai multe echipamente electrice in unitatea dumneavoastra.

Transpalet manualUtilizarea unui transpalet manual – argumente pro si contra

Transpaletii manuali sunt cele mai de baza modele de transpaleti.

Dimensiunile standard ale furcilor unui transpalet manual sunt 550 x 1150 mm. Sarcinile standard ale unor transpaleti manuali variaza, de obicei, intre 500 – 2000 kg.

Manerul unui transplaet manual este utilizat pentru a actiona pompa hidraulica si a ridica furcile acestuia, dupa ce acestea sunt plasate sub paletul ce trebuie mutat.

Dintre argumentele pro pentru utilizarea unui transpalet manual, mentionam:

 • Datorita costurilor mici de achizitie transpaletii manuali sunt extrem de raspanditi ca si utilizare.
 • Costurile pentru intretinerea modelelor de transpaleti manuali sunt relativ mici deoarece acestia nu au componente electrice. Datorita constructiei simple acestia sunt, de regula, reparati mai repede decat modelele electrice, iar piesele de schimb sunt foarte usor de gasit.
 • Transpaletii manuali sunt cunoscuti pentru fiabilitatea si durabilitatea lor. Designul robust ii fac usor de utilizat pe termen lung.
 • Un transpalet manual este conceput astfel incat sa poata transporta sarcini foarte grele fara ca acesta sa fie avariat pe timpul deplasarii.
 • Datorita designului, modelele de transpaleti manuali pot fi utilizati pentru diferite aplicatii. Acestia sunt versatili permitand utilizarea la orice scala. Tototdata sunt disponibili cu diferite lungimi si inaltimi ale furcilor pentru a se plia mai bine pe sarcinile de lucru specifice.

Dintre argumentele contra in ceea ce priveste alegerea unui transpalet manual, trebuie mentionate:

 • Un transpalet manual poate pune presiune pe operator si conduce la ranirea acestuia.
 • Prin natura lor, transpaletii manuali sunt mai greu de operat.
 • Datorita limitelor impuse de sarcina pe care un operator o poate deplasa, transpaletii manuali nu sunt eficienti daca sunt incarcati cu o sarcina peste maximul admis.

Transpalet electric

Utilizarea unui transpalet electric – argumente pro si contra

Transpaletii electrici sunt variante complet automate ale modelelor de transpaleti manuali.

Acestia sunt, de regula, de dimensiuni mai mari si au, deseori, platforme pentru operator.

Printre argumentele pro pentru alegerea unui transpalet electric, se numara:

 • Deoarece sunt automati si sunt prevazuti cu ridicarea asistata electric, utilizarea de transpaleti electrici va reduce premisele aparitiei de accidente intr-o masura mult mai mare decat in cazul transpaletilor manuali.
 • Modelele de transpaleti electrici pot fi categorizati in modele de dimensiuni mici, profesionali si industriali. In functie de aplicatiile pe care trebuie sa le efectuati veti gasi un transpalet electric care sa corespunda necesitatilor dumneavoastra.
 • Un sistem electric complet permite unui transpalet electric sa ridice furcile, sa le coboare si sa se deplaseze prin depozit.
 • Intr-un depozit cu activitate intensiva, utilizarea unui transplaet electric va reduce considerabil timpii operationali, permitand operatorului sa se deplaseze pe distante mai mari cu pauze mai scurte.

Principalele argumentele contra in ceea ce priveste alegerea unui transpalet electric, sunt:

 • Costul de achizitie al unui transpalet electric este mai mare decat al versiunii manuale, desi acesta poate fi fundamentat prin timpii operationali mai mici si productivitatea mai mare.
 • Transpaletii electrici pot necesita lucrari de intretinere mai des. Datorita sistemului electric, modelele de transpaleti electrici pot necesita timpi de intretinere si reparatie mai indelungati si pot implica costuri mai mari.
 • Deoarece, de obicei, transpaletii electrici sunt construiti pentru a transporta sarcini foarte grele si inalte, oprirea completa a acestora poate fi o adevarata provocare.
 • In cazul utilizarii unui transpalet electric, operatorul trebuie sa fie instruit suplimentar fata de operatorul unei versiuni manuale.

Pentru a va decide care varianta de transpalet ofera cel mai bun raport cost – beneficiu pentru aplicatia dumneavoastra, este recomandat sa aveti in vedere toti factorii enumerati anterior si nu numai.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*