Cum aleg un router CNC pentru lemn? Care sunt criteriile de diferentiere si cum aleg routerul potrivit pentru activitatea mea?
Aceasta este intrebarea pe care si-o adreseaza, de regula, orice intreprinzator care detine un atelier pentru prelucrarea lemnului sau o mica fabrica de mobilier.
Criterii de alegere pentru un router CNC pentru lemn
In ceea ce priveste alegerea unui router CNC pentru lemn in functie de dimensiunile de prelucrarea, alegerea este usor de realizat.
Se alege modelul care sa permita prelucarea pe lungime, latime si inaltime optime pentru piesele care se doresc a fi realizate.
Exista insa si alte criterii ce trebuie avute in vedere in alegerea unui router CNC pentru lemn.
Un criteriu extrem de important este posibilitatea prelucrarii routerului CNC pe 3 sau 4 axe.
Un router CNC ce lucreaza doar pe 3 axe va permite executarea unui program si realizarea unei piese tridimensionale (luand in calcul cele 3 dimensiuni: lungime, latime si inaltime).
In cazul modelelor de router CNC pentru lemn ce pot prelucra pe 4 axe, suplimentar fata de cele 3 dimeniuni: lungime, latime si inaltime, acestea sunt prevazute cu o axa rotativa.
Piesa de prelucrat se fixeaza intre doua varfuri (cu ajutorul unor universaluri) iar scula taietoare va executa prelucrarea pe piesa ce este antrenata intr-o miscare circulara (exact ca in cazul unui strung de lemn).
O alta caracteristica importanta in unui router CNC este modalitatea de fixare a piesei de prelucrat pe masa masinii.
Unele modele de router CNC pentru lemn asigura fixarea piesei cu ajutorul unor bride de fixare, in vreme ce altele sunt prevazute cu sisteme de fixare cu vacuum (sunt dotate cu pompe de vacuum).
Un alt criteriu important in alegerea unui router CNC este modalitatea de fixare a sculei taietoare.
Unele modele de astfel de masini lemn sunt prevazute cu receptii ISO (ISO 30, ISO 40 etc.) ce asigura fixarea piesei taietoare cu ajutorul unui con.
Aceste modele sunt prevazute, de regula, cu magazii de scule (cu 6 conuri) si permit interschimbarea automata a sculelor prin schimbarea conurilor in timpul executiei programului de lucru.
Exista insa modele de routere CNC ce nu sunt prevazute cu astfel de receptii morse ci au in dotarea standard receptii pe bucse elastic (ER 32, ER 40 etc.).
In cazul acestor modele de router CNC, scula aschiatoare este fixate cu ajutorul unei pensete direct in axul masinii.
Majoritatea modelelor de routere CNC pentru lemn (toate modele cu receptii cu bucse elesatice) sunt prevazute cu sensor de ajustare a lungimii sculei taietoare.
In cazul acestor masini router CNC prima miscare pe care o executa masina dupa lansarea in executie a programului este ajustarea sculei.
Un alt criteriu important in cazul alegerii unui router CNC pentru lemn, este consola cu care acesta poate fi dotat.
Modelele de routere CNC de dimensiuni mici sunt livrate de regula cu consola DSP, optinal permitand alte console.
Modelele de routere CNC pentru lemn de dimensiuni mai mari sunt prevazute standard cu console de lucru Mach3, Osay sau Syntec.
Un alt criteriu in alegrea unui router CNC pentru lemn este soft-ul cu care acesta este echipat.
De regula, pe masinile router CNC pentru lemn sunt echipate cu soft-uri de tipul CAD/CAM ArtCAM Express sau DDX EasyWOOD Standard (diferite versiuni).
Aceste soft-uri permit importarea de planse din Corel Draw sau AutoCAD si lansarea lor in executie.
In alegerea unui router CNC pentru lemn trebuie avute in vedere, in afara de aceste criterii, si alte criterii precum tipul aplicatiei, aria de utilizare si, nu in ultimul rand, bugetul disponbil.
Lasă un răspuns