Stivuitoare sunt denumite echipamentele pentru ridicare si transport pe distante scurte a diferitelor materiale.
Un stivuitor este construit pentru a permite ridicarea unei sarcini maxime pana la o inaltime maxima (calculata in functie de centrul de greutate).
Aceste informatii sunt precizate pe placuta de identificare a fiecarui stivuitor si nu trebuie depasite.
Stivuitoare – generalitati
Un aspect important in exploatarea unui stivuitor este dotarea acestuia cu role rotative in partea frontala.
Acest lucru creste manevrabilitatea stivuitorului si nu necesita aplicarea vreunei forte suplimentare pe roti in timpul executarii unui viraj.
O alta caracteristica esentiala a unui stivuitor este instabilitatea sa.
Un stivuitor impreuna cu sarcina pe care o deplaseaza sau o ridica trebuie considerate impreuna ca o unitate cu centru de greutate variabil in functie de fiecare deplasare a sarcinii.
Din acest motiv, de regula nu se iau viraje cu viteza si cu sarcina ridicata la inaltime mai mare decat cea necesara deoarece forta centripeta, combinata cu forta centrifuga, pot conduce la rasturnarea stivuitorului.
Pentru a fi exploatate in conditii de maxima siguranta, modelele de stivuitoare sunt proiectate pe baza unui grafic in care este prezentata capacitatea de ridicare (sarcina maxima) si inaltimea maxima pana la care aceasta poate fi ridicata (cu cat inaltimea de ridicare este mai mica, cu atat sarcina ce poate fi ridicata este mai mare).
Utilizarea unui stivuitor pentru ridicarea unor persoane este interzisa daca acesta nu are instalate dispozitive suplimentare de siguranta specifice aplicatiei.
Utilizarea stivuitoarelor este critica in depozitele de materiale si marfuri, precum si in centrele de distributie.
Utilizarea unui stivuitor prezinta numeroase avantaje usurand munca operatorilor.
In cazul utilizarii unui stivuitor intr-un spatiu inchis este imperativ ca acesta sa fie proiectat pentru a asigura operarea sigura si eficienta a stivuitoarelor.
Stivuitoare – control si capacitati in exploatare
Un stivuitor este controlat fie manual cu ajutorul unor parghii care actioneaza direct supapele hidraulice, fie electric, prin utilizarea unor parghii controlate cu ajutorul unor butoane.
Utilizarea controalelor electrice permite construirea unor modele de stivuitoare mult mai ergonomice.
Aceste stivuitoare sunt disponibile in diferite variante si capacitati de ridicare.
Intr-un depozit obisnuit pot fi exploatate stivuitoare care sa poata manevra sarcini intre una si cinci tone si care sa permita ridicarea acestora la inaltimi intre 1,5 m si 4 m.
In ceea ce priveste tipul actionarii, stivuitoarele pot fi imaprtite in stivuitoare manuale si stivuitoare electrice.
Stivuitoare manuale – caracterisitici
Modelele de stivuitoare manuale sunt actionate manual, atat pentru deplasarea, cat si pentru ridicarea sarcinilor.
Acestea permit ridicarea de sarcini de pana la 2,5 tone pana la inaltimi de maxim 1.5 metri.
In acazul unui stivuitor manual, controlul acestuia se realizeaza cu ajutorul unor parghii care actioneaza direct supapele hidraulice prin intermediul manerului de control si / sau pedalei.
Aceste stivuitoare se caracterizeaza printr-o manevrabilitate ridicata ce recomanda aceste echipamente pentru diferite depozite.
Costurile intretinerii unui stivuitor manual sunt reduse fiind ideal pentru exploatarea in depozite sau spatii comerciale care nu necesita activitate intensiva de ridicare si transport a sarcinilor grele.
Stivuitoare electrice – caracteristici
Modelele de stivuitoare electrice asigura ridicarea sarcinii motorizat, cu ajutorul unui motor electric alimentat cu acumulatori.
Unele modele de stivuitoare electrice sunt echipate si cu motor pentru deplasare si pot fi prevazute cu posturi pentru operatori (aceste posturi asigura controlul echipamentului si sustinerea operatorului in timpul deplasarii).
Un stivuitor electric poate realiza operatiuni de ridicare a sarcinilor de pana la 3 tone la inaltimi de maxim 3 metri.
Controlul unui stivuitor motorizat electric se realizeaza electric, prin utilizarea unor parghii controlate cu ajutorul unor butoane pozitionate pe un panou de comanda sau pe manerul de control.
Costul intretinerii unui stivuitor electric este mai ridicat decat in cazul unui stivuitor manual si presupune timpi de stationare a stivuitorului pentru incarcarea acumulatorilor.
Stivuitoare – avantaje in exploatare
Utilizarea unui stivuitor garanteaza un control mai bun al operatiunilor de deplasare si ridicare incarcaturilor asigurand o productivitate ridicata a muncii.
Unul dintre cele mai importante avantaje oferite de stivuitoare este posibilitatea ridicarii unor sarcini mari la inaltimi mari cu un efort redus.
Utilizarea unui stivuitor pentru ridicarea unei sarcini mari va asigura desfasurarea operatiunii in conditii de siguranta, atat pentru operator, cat si pentru sarcina manipulata.
Costurile de intretinere ale unui stivuitor sunt relativ reduse si nu necesita operatiuni complicate.
Alegerea unui model din gama de stivuitoare trebuie sa fie realizata in functie de masa maxima a sarcinii ce trebuie manipulate, inaltimea maxima la care aceasta trebuie sa fie ridicata, precum si volumul de activitate.
Lasă un răspuns