Operatii de prelucrare a lemnului – istorie si dezvoltare

In natura, lemnul este o materie prima esentiala de care omul s-a folosit inca din cele mai vechi timpuri pentru a supravietui fie pentru a realiza adaposturi, fie pentru a confectiona arme si unelte sau pentru a se incalzi.

Modalitatile de prelucrare a lemnului au evoluat de-a lungul timpului, perfectionandu-se din ce in ce mai mult.

Operatiuni de prelucrare a lemnului

In zilele noastre, industria prelucrarii lemnului este o ramura importanta a multor tari pentru realizarea diferitelor piese decorative sau utile (de exemplu, productia de mobilier).

In Romania, pana acum cativa ani, industria de prelucrare a lemnului se baza pe un fond forestier generos in care principalele specii (rasinoasele, fagul si stejarul) erau prelucrate pana in anii ’89 in intreprinderi de stat.

Dupa ’90 acestea au fost privatizate, piata devenind foarte propice pentru intreprinderile private.

In ultima vreme se observa tot mai mult o tendinta de faramitare a pietei datorita specializarii operatiunilor.

Desi fluxul tehnologic este in mare parte acelasi, evolutia tehnologiilor de prelucrare a lemnului obliga intreprinderiile sa activeze doar pe anumite segmente de productie fiind aproape imposibil sa poata acoperi o cota foarte larga din piata.

Operatiuni de prelucrare a lemnului

Productie cu utilaje pentru prelucrare a lemnului

In ultimii ani se observa o tendinta crescatoare a productiei de mobilier in tara noastra.

Acest trend poate fi pus be baza deschiderii pietelor europene, prezentei materialului lemnos din abundenta in tara noastra, mana de lucru relativ ieftina care, prin utilizarea unor masini pentru prelucrarea a lemnlui tot mai performante poate realiza productie de calitate la costuri reduse.

Totodata, se observa tendinta micilor intreprinzatori care utilizeaza din ce in ce mai mult masini care sa realizeze operatiuni de prelucrare a lemnului care sa permita mentinerea unor costuri reduse in exploatare, precum si conversia rapida pentru a realiza produse diferite, in functia de cerea de pe piata.

Desi fondul forestier national s-a redus considerabil in ultimii ani, industria de prelucrare a lemnului din Romania este in continua dezvoltare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*