Utilizare, mod de lucru, clasificare
Modelele de masini de ascutit burghie se folosesc atat in scularii, pentru executarea taisului principal si a unghiului de asezare la valorile necesare, cat si in atelierele de ascutit din sectiile aschietoare, pentru refacerea acestui tais, uzat in timpul exploatarii.
Ascutirea burghielor se extecuta fie cu ajutorul masinilor speciale, fie cu masini universale echipate cu dispozitive de adaptare pentru asemenea operatii. Ascutirea se face pe fata de asezare.
La ascutire se mai urmareste obtinerea unor taisuri simetrice si egale intre ele.
Aceste masini de ascutit burghie pot fi clasificate, in functie de forma suprafetei pe care o realizeaza in timpul ascutirii, in trei grupe:
- Masini de ascutit burghie dupa o suprafata conica (con deplasat);
- Masini de ascutit burghie dupa o suprafata elicoidala;
- Masini de ascutit burghie dupa suprafete cilindro – eliptice.
De regula, se constuiesc masini de ascutit burghie pe grupe de diametre.
Masinile utilizate pentru ascutirea dupa o suprafata conica trebuie sa asigure burghiului rotirea dupa o axa care permite ca linia de tangenta dintre fata discului abraziv si suprafata de asezare pe care se executa polizarea, sa se situeze in permanenta pe suprafata unui con imaginar.
Practic, prin deplasare, aceasta linie de contact genereaza fata de asezare a burghiului. Burghiul se roteste in jurul axei pana ce se prelucreaza intreaga suprafata de asezare a unui dinte al acestuia.
Schema ascutirii burghielor dupa o suprafata conica
Schema ascutirii dupa o suprafata elicoidala
1.Roata dintata;
2.Cama; 3.Bucsa; 4.Arbore port – scula; 5.Roata de curea; 6.Bolt; 7.Arc. |
S1 si S2 – suprafete cilindro – eliptice;
S3 si S4 – suprafete toroidale eliptice.
|
Cinematica si constructia unei masini de ascutit burghie dupa suprafata conica
Deoarece pentru ascutirea dupa o suprafata conica nu sunt necesare miscari complexe, cinematica unei masini de ascutit burghie pentru executarea unor astfel de operatii este simpla.
Pentru executarea ascutirii sunt necesare urmatoarele miscari:
- rotatia burghiului;
- deplasarea burghiului in lungul axei sale;
- rotirea sculei abrazive si deplasarea acesteia in lungul axei proprii.
Schema cinematica a unei masini de ascutit burghie dupa suprafata conica si constructia dispozitivului portburghiu
a) Masina de ascutit burghie | b) Dispozitiv portburghiu |
1. Motor;
2. Roata; 3. Roata; 4. Curea; 5. Roata; 6. Culisa; 7. Pargie oscilanta; 8. Curea; 9. Arbore; 10. Roata; 11. Ax tubular; 12. Roata melcata; 13. Melc |
1. Sania inferioara; 2. Sania superioara; 3. Support; 4. Roata; 5. Surub; 6. Piulita; 7. Roata de mana; 8. Surub; 9. Maneta; 10. Excentric; 11. Bucsa;
|
Daca doriti o masina de ascutit burghie, emasiniunelte.ro ofera o gama diversa de masini pentru slefuit metal din oferta a diversi producatori cu renume cu scopul de a oferi solutia optima in functie de necesitatile fiecarui client. Click pentru mai multe detalii si oferte pentru masini de ascutit burghie.
Lasă un răspuns