In ceea ce priveste modelele de masini pentru rindeluire si degrosare si nivelul de zgomot produs de acestea, producatorul trebuie sa informeze utilizatorul cu privire la:
– Nivelul de sunet continuu echivalent (Laeq), in cazul in care acesta din urma este mai mare de 70 dB (A) la postul de lucru,
– Nivelul de putere acustica (LWA), in cazul in care LAeq depaseste 85dB (A) la postul de lucru,
– Nivelul de presiune varf (CPT), daca aceasta depaseste 135 dB (A) la postul de lucru,
– Metodele de masurare utilizate.
Standarde de referinta privind masurarea nivelului de zgomot produs de masini pentru rindeluire si degrosare – ISO 7960
Pentru masurarea zgomotului in cazul modelelelor de masini pentru rindeluire si degrosare trebuie indeplinite urmatoarele conditii de functionare pentru masurarea zgomotului:
- Se realizeaza masuratori pentru functionarea la rindeluire;
- Se realizeaza masuratori pentru functionarea la degrosare;
- NF S31-084 – metodele pentru masurarea nivelului zgomotului intr-un mediu de lucru in scopul de a evalua nivelul de expunere de zi cu zi a lucratorilor de pe masini pentru rindeluire si degrosare;
- NF S31-069 – Procedura de testare pentru masurarea zgomotului emis de aceste masini pentru rindeluire si degrosare.
Pentru analiza nivelului de zgomot in ceea ce priveste masinile pentru rindeluire si degrosare, trebuie definite urmatoarele concepte:
- Nivelul de zgomot continuu echivalent (LAeq) in dB (A) – cea mai frecventa masura – caracterizeaza receptorul, da valoarea primita ca o functie a mediului, distantei de la sursa si / sau pe baza unei proceduri de testare pentru o expunere zilnica de 8 ore.
- Nivelul de putere al sunetului(LWA) in dB (A) – caracterizeaza sursa zgomotului, da o valoare intrinseca care defineste zgomotul emis de aceasta sursa independent de mediul inconjurator.
Trebuie analizate urmatoarele date pentru fiecare statie de lucru:
– Nivelul echivalent al sunetului continuu bazat pe procedurile de testare standard;
– Nivelul de putere acustica;
– Fucntionarea in gol si fara sistem de exhaustare;
– In lucru si cu sistem de exhaustare, dar fara a lua in considerare zgomotul produs de sistemul de exhaustare.
Premisele de mediu, locatia modelelor de masini pentru rindeluire si degrosare in incinta, precum si prezenta unui sistem de exhaustare in apropiere pot influenta foarte mult nivelul zgomotului.
De exemplu, pentru o viteza de taiere de 20 m / s la grosime si o viteza a aerului de extragere a prafului de 10 m / s in loc de 20 de m/s, nivelul de zgomot va fi redus cu aproximativ 9 dB (A).
Un nivel echivalent al sunetului continuu de 85 dB (A) este considerat a fi un prag pericol pentru o expunere zilnica de 8 ore.
In cazul a 4 ore pragul este de 88 dB (A), pentru 2 ore – 91 dB (A), pentru 1/2 h – 97 dB (A) si pentru 1/4 ora – 100 dB (A).
Fiecare injumatatire a timpului de expunere permite ca pragul de pericol sa fie ridicat cu 3 dB (A).
Purtarea de casti de protectie care asigura atenuarea nivelului sunetului cu 15 dB (A), va permite sa ca operatorii sa utilizeze modelele de masini pentru rindeluire si degrosare si sa se afle sub pragul de pericol fara nici o limita la timpul de expunere.
Lasă un răspuns