Scule pentru prelucrarea lemnului – scurt istoric

La ce utilizam scule pentru prelucrarea lemnului?

Prelucrarea lemnului este activitatea sau abilitatea de a realiza diferite piese din lemn, inclusiv fabricarea de mobilier si tamplaria.

Impreuna cu piatra, pamantul si pieile de animale, lemnul a fost unul dintre primele materiale prelucrate de omul preistoric, fiind utilizat pentru numeroase aplicatii.

Dezvoltarea civilizatiei a fost mereu in stransa legatura cu dezvoltarea aptitudinilor si asa-numitelor scule pentru prelucrarea lemnului si altor materii prime.

Cele mai vechi scule pentru prelucrarea lemnului descoperite sunt niste bete utilizate pentru prelucrari, in Marea Britanie, la Clacton-on-Sea.

S-au descoperit scule pentru prelucrarea lemnului realizate din cremene utilizate pentru scobirea pieselor din lemn inca din perioada neoliticului.

In Epoca bronzului au inceput sa fie utilizate scule pentru prelucrarea lemnului pentru realizarea diferitelor piese din trunchiuri de copaci.

Printre primii care au utilizat sculele pentru prelucrarea lemnului inca din Antichitate nu trebuie uitati egiptenii.scule pentru prelucrarea lemnului - antichitate

Sursa: wikipedia.org

Acestia au dezvoltat si utilizat diferite scule pentru prelucrarea lemnului (ca de exemplu, prima tentativa de strung pentru lemn la care lucrau doua persoane – una pentru rotirea piesei din lemn si una pentru taierea acesteia) pentru a realiza numeroase piese de mobilier (scaune, mese, paturi, cufere etc.).

Unul dintre meritele care le poate fi recunoscut acestora este utilizarea de metale (in general a cuprului) pentru realizarea sculelor pentru prelucrarea lemnului.

Printre cele mai uzuale scule pentru prelucrarea lemnului se numarau securile, daltile, fierastraie manuale etc.scule pentru prelucrarea lemnului - secolul 20

Ulterior au inceput sa fie utilizate imbinari in dinti si cu ajutorul mortezelor.

De-a lungul timpului prelucrarea lemnului s-a dezvoltat tot mai mult, lemnul fiind utilizat atat pentru realizarea diferitelor obiecte casnice, cat si decorative.

O data cu avansarea tehnologiilor moderne si cerintelor tot mai ridicate ale industriilor, prelucrarea lemnului s-a schimbat radical.

In zilele noastre, sculele pentru prelucrarea lemnului pot fi clasificate in:

  • Scule de mana pentru prelucrarea lemnului – acestea sunt reprezentate de orice scula care este actionata manual, ca de exemplu: dalti, fierastrauie manuale, rindele manuale etc.
  • Scule electrice pentru prelucrarea lemnului – acestea sunt echipamente pentru prelucrarea lemnului actionate cu ajutorul unor motoare electrice ce cresc productivitatea muncii (masini de slefuit, fierastraie pendulare etc.);
  • Scule pentru prelucrarea lemnului de tipul masinilor-unelte – acestea sunt utilaje cu motoare electrice utilizate pentru prelucrarea intensiva a lemnului.

scule pentru prelucrarea lemnului - CNCDatorita inovatiilor frecvente in domeniul prelucrarilor tehnologice, au fost dezvoltate scule pentru prelucrarea lemnului cu control numeric (CNC) care ofera o productivitate ridicata cu pierderi reduse de material.

In ultimul secol societatea a evoluat intr-un ritm accelerat descoperind si utilizand tot mai multe materii si materiale; cu toate acestea putem afirma ca se vor utiliza mereu scule pentru prelucrarea lemnului, lemnul fiind un material greu de inlocuit si utilizat la scara larga pentru realizarea a numeroase piese.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*