Ghilotine motorizate pentru tabla – constructie

Modelele de ghilotine motorizate sunt masini-unelte utilizate pe scara larga in industria prelucrarii foii metalice pentru realizarea operatiei de debitare.

Daca se analizeaza constructia unei ghilotine motorizate trebuie avute in vedere: cadrul ghilotinei, montantii cutitelor, sistemul de transmisie, ecartamentul spate, dispozitivul de fixare al foii metalice si dispozitivele de protectie.ghilotine motorizate - ecartament fata

Ghilotine motorizate – cadru

In ceea ce priveste majoritatea modelelor de ghilotine motorizate, cadrul masinii este sudat si cuprinde 2 coloane, una in partea stanga si una in partea dreapta, masa de lucru si bratul care asigura suficienta forta si rigiditate.

Gaurile de ridicare sunt incorporate in partea superioara a fiecarei coloane.

Orificiile pentru fixarea unei ghilotine motorizate cu suruburi in fundatie se regasesc pe fiecare parte a coloanelor; miscarea bratului este ghidata de doua ghidaje, unul partea stanga si unul in partea dreapta.

Este posibil sa se ajusteze abaterea cutitului cu ajutorul a doua manere ajustoare care se gasesc in partile laterale ale celor doua coloane.

Ecartamentul fata al unei ghilotine motorizate este dotat cu scala si opritor pentru a asigura unghiul potrivit de taiere si include doua placi de ghidare cu o scala si limitatoare ajustabile.ghilotine motorizate - cadru

Ghilotine motorizate – montanti cutite

Montantii cutitelor unei ghilotine motorizate sunt structuri din otel sudate. Acestea sunt atasate la axul principal cu ajutorul unor axuri pin.

Cutitul este fixat de catre suruburile de fixare ce pot fi utilizate pentru ajustarea acestuia.

In cazul modelelor de ghilotine motorizate pentru tabla este recomandat sa se utilizeze cutite calite 59-61RC atunci cand se debiteaza foaie metalica din otel silicon.ghilotine motorizate - montanti cutite

Ghilotine motorizate – sistem de transmisie

In cazul marii majoritati a modelelor de ghilotine motorizate pentru tabla, motorul principal este motor cu frana magnetica, montat sub masina, ce conduce independent cutia de viteze prin intermediul curelelor V.

Cutia de viteze este dotata cu doua trepte de viteza si este montata direct pe ax, tensiunea curelei putand fi ajustata cu ajutorul bolturilor ajustoare.

Axul principal este montat pe stand cu ajutorul a patru rulmenti.

La unul din capetele axului este montat un excentric ce transforma miscarea de rotatie a axului in miscare de culisare a montantilor pentru taiere.

Fuliile sunt montate pe axul arborelui si cutia de viteza cu ajutorul unor bucse cu surub fiind foarte usor de montat si demontat.

La celalalt capat al axului este montat discul pentru frana electromagnetica ce asigura oprirea si pornirea imediata.ghilotine motorizate - sistem de transmisie

Ghilotine motorizate – ecartament spate

Ecartamentul spate al unei ghilotrine motorizate este format din roata dintata, rack ax, bloc culisant, parghie, bara ecartament rectangulara, manivela ajustare ax etc.

Rack-urile stanga si dreapta sunt montate sub placa orizontala a montantului inferior cu ajutorul a doua locasuri.

Blocul culisant poate culixa in fata si spate de-a lungul rack-ului axului iar bara rectangulara este fixata de blocul culisant cu ajutorul parghiei.

Atunci cand se roteste manivela, axul ajustor actioneaza doua pinioane ce ajusteaza blocul culisant si bara rectangulara in fata si spate.

Axul ajustor este utilizat pentru ajustarea sincronizarii la cele doua capete. La prima instalare, acesta trebuie ajustat cu atentie.

Rack-ul drept este fixat cu o placa de etansare ce poate fi citita cu ajutorul unor lentile.

Acuratetea de citire este, de regula, de 0.5 mm.

Marginea cutitului inferior este referinta pentru pozitia „zero“ a scalei.

Atunci cand instalarea unei ghilotine motorizate se realizeaza pentru prima oara sau dupa ascutirea cutitelor, pozitia „zero“ trebuie verificata cu atentie.

Pe cele doua blocuri culisante sunt fixate doua manere.

Dupa ajustarea distantei ecartamentului strangeti manerele pentru a asigura precizia dimensionala a materialului de debitat.ghilotine motorizate - ecartament spate

Ghilotine motorizate – dispozitiv de fixare

Dispozitivul de fixare al unei ghilotine motorizate este format dintr-o placa de fixare, seturi de arcuri de fixare din polister, suruburi ajustoare ale presiunii, suruburi de deschidere si placi paralele.

Placa de fixare poate fi mutata in sus si in jos cu ajutorul canelurilor de ghidare stang si drept. In aceste caneluri de ghidare sunt prezente piulite . pentru ca placa de fixare sa fixeze piesa de prelucrat se actioneaza suruburile ajustoare.

Distanta dintre blocurile de fixare si masa de lucru nu trebuie sa fie mai mare de 7 mm pentru a aplica presiune cu fermitate pe foaia metalica inainte de taiere.

Capurile presoare ale placii de fixare sunt dotate cu blocuri cu poliester antiderapant pentru a nu deforma foaia metalica in timpul debitarii.ghilotine motorizate - dispozitive de protectie

Ghilotine motorizate – dispozitive de protectie

Modelele de ghilotine motoriate sunt dotate cu dispozitive de protectie pe partile laterale si partea superioara si asigura realizarea operatiunilor de prelucrare in conditii de siguranta deplina.

Exploatarea corecta a unei ghilotine motorizate pentru tabla poate fi realizata doar daca se cunoaste modul in care aceasta este conceputa si modul in care poate fi utilizat fiecare ansamblu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*