Masini de slefuit metal – utilizare

Pentru ce aplicatii sunt utilizate modelele de masini de slefuit metal?

In procesul de prelucrare a metalului, o operatie importanta este cea de slefuire care se realizeaza atat intre ciclurile de operatii, precum si la finalizarea prelucrarii.

Operatia de slefuire a metalului se realizeaza cu ajutorul unor masini unelte denumite masini de slefuit metal.

O masina de slefuit pentru metal este un echipament folosit pentru slefuirea suprafetelor pieselor metalice cu ajutorul unor benzi abrazive, discuri abrazive, pietre abrazive, discuri diamantate, freze etc.

O masina slefuit metal poate fi utilizata pentru realizarea unor aplicatii specifice de slefuire sau poate avea utilizare universala, in functie de tipul si constructia cu care este prevazuta.

Masini de slefuit metal – clasificare

Exista numeroase modele de masini pentru slefuit metale, acestea fiind impartite pe categorii in functie de tipul aplicatiei pe care le realizeaza.

Modelele de masini de satinat sunt masini de lustruit metal prevazute cu doua discuri pentru polisare ce sunt actionate de un motor electric.

O masina de satinat poate fi echipata cu diferite tipuri de discuri pentru polisare in functie de finetea aplicatiei ce trebuie realizata.

Modelele de masini de slefuit tevi sunt masini-unelte prevazute cu banda abraziva ce ruleaza cu ajutorul a doua sau trei role conducatoare.masini de slefuit tevi emasiniunelte.ro

Datorita dispunerii rolelor banda abraziva cu care este echipata o masina slefuire tevi intra in contact cu toata suprafata tevii ce trebuie prelucrate, indiferent de forma acesteia.

Sunt denumite masini pentru sanfrenat si debavurat echipamentele utilizate pentru curatarea marginilor pieselor de prelucrat, de regula in vederea pregatirii pentru o etapa ulterioara de prelucrare.

In numeroase ateliere de prelucrari metalice se intalnesc masini combinate pentru slefuit.

Aceste masini de slefuit combinate sunt echipate cu o piatra abraziva si un atasament cu banda abraziva sau disc perie utilizate pentru slefuirea diferitelor piese cu forme asimetrice.

O masina de slefuit combinata este preferata, de regula, deoarece poate realiza numeroase aplicatii de slefuire si are un cost redus de achizitie si intretinere.

Un polizor de banc (polizator) este o masina de polizat utilizata, de regula, pentru diferite aplicatii de slefuire sau ascutire ce pot fi necesare intr-un atelier prelucrare metal.

In industria de prelucrare a metalelor sunt utilizate, mai rar si pentru aplicatii specifice, masini de slefuit cu disc.

Aceste modelele de masini de slefuit cu disc sau masini de slefuit cu discuri sunt echipate cu unul sau doua discuri abrazive. Aceste masini de slefuit sunt, de obicei, stationare si sunt actionate de un motor electric.

Aproape in orice atelier de prelucrare metale se intalnesc masini de slefuit cu banda.masini de slefuit emasiniunelte.ro

Acestea sunt masini pentru slefuit metal echipate cu o banda abraziva care are rolul de a realiza slefuirea.

O masina de slefuit cu banda permite slefuirea pe suprafete mari fiind dotata cu capac rabatabil pentru slefuirea pe lungimea mesei de slefuire.

In ceea ce priveste modelele de masini de ascutit cutite de strung acestea sunt masini de ascutit prevazute cu o constructie specifica ce le permite fixarea si ascutirea perfecta a cutitelor de strung (masina de ascutit cutite de gravat), frezelor (masina de ascutit freze) precum si altor scule aschiatoare.

Analizand masinile de slefuit denumite masini de tesit margini trebuie cunoscut faptul ca o masina de tesit margini este echipata cu doua ghidaje reglabile la unghi si una sau mai multe freze taietoare si este utilizata pentru pregatirea marginilor pieselor de prelucrat.

Modelele de masini de ascutit burghie sunt masini de slefuit prevazute cu unul sau doua discuri diamantate / abrazive si sisteme de fixare cu pensete ce faciliteaza ascutirea profesionala a burghielor.

masini de slefuit - masina de ascutit burghie emasiniunelte.roUtilizarea unei masini pentru ascutit burghie presupune realizarea urmatoarelor etape de lucru: pregatirea burghielor, ascutirea burghielor si slefuirea acestora.

O masina de ascutit burghie trebuie aleasa in functie de diametrele minime si maxime ale burghielor ce urmeaza a fi ascutite cu aceasta.

Referitor la masinile unelte masini de ascutit universale, aceste modelele de masini universale de ascutit scule sunt masini de ascutit prevazute cu piatra abraziva si disc diamantat (optional) si numeroase accesorii de fixare ale sculelor aschiatoare.

Aceste masini pot fi utilizate pentru ascutirea cu precizie a numeroase scule, precum: cutite de abric, panze circulare, freze, burghie, cutite de strung etc.

Cele mai uzuale modele de astfel de masini sunt masini universale de ascutit freze.masini de slefuit universale emasiniunelte.ro

Referitor la masini de rectificat plan trebuie cunoscut faptul ca o masina de rectificat plan este o masina de slefuit utilizata pentru rectificarea anumitor piese de prelucrat pe o suprafata plana.

Limitele unei astfel de masini pentru rectificat plan sunt date, de regula, de cursa mesei mobile.

Modelele de masini de rectificat curb sau masini pentru rectificat curb sunt masini de slefuit utilizate pentru rectificarea anumitor piese de prelucrat pe o suprafata curba.

O masina de rectificat rotund este limitata, in general, de diametrul de slefuire interior si cel exterior.

Modelele de masini de slefuit in mediu umed si uscat (polizor umed uscat) sunt utilizate, de regula, pentru ascutirea sculelor taietoare (dalti, cutite etc.).

Obtinerea celor mai bune rezultate in slefuirea pieselor din metal pot fi obtinute doar daca se alege echipamentul potrivit pentru fiecare aplicatie specifica.

Pentru obtinerea unor rezultate optime in exploatare trebuie utilizate masini de slefuit metal corespunzatoare specificului aplicatiei de slefuire.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*